Prywatna willa w Kolonii

Podobnie jak biały sześcian, wolnostojący dom zaprojektowany przez architekta Bornheimera Klausa Mäsa promieniuje prostoliniową nowoczesnością.

Jednocześnie całe arcydzieło wygląda tak, jakby było wykonane z jednego elementu - od samego początku koncepcja obejmowała projektowanie wnętrz, projektowanie oświetlenia, a nawet szczegóły wyposażenia. Nic dziwnego, że Mäs również odmówiła pójścia na kompromis w przypadku podłóg drewnianych. Dębowe podłogi o szerokości 30 cm z firmy BOEN na parterze tworzą ciepłe i jednolite wrażenie, uzupełnione rustykalnymi deskami na pierwszym piętrze.

'Wymagania od podłogi drewnianej były od początku bardzo wysokie. Specyfikacje architekta były jednoznaczne: użycie drewna powinno stanowić przytulny kontrast z architekturą budynku, a jednocześnie wizualnie połączyć pomieszczenia mieszkalne , ujawnia Bodo Gschwendtner, właściciel firmy Parkett Gschwendtner i osoba odpowiedzialna za podłogi. Jednocześnie podłoga z drewna musiała pozostać atrakcyjna przez całe dziesięciolecia, niezależnie od zmieniających się stylów wnętrz. Podobnie jak cała architektura, podłoga powinna dostosować się do późniejszych etapów w życiu właściciela i pozostać piękna przez długi czas.

Gschwendtner przekonał architektów i właścicieli do zastosowania desek BOEN-Chaletino o szerokości 30 cm i długości 275 cm. "Tradycyjny dąb w stylu rustykalnym był podłogą braną pod uwagę. Różnica kolorów, rozgałęzienia i naturalna, olejowana powierzchnia nadają podłodze bardzo żywy wygląd. Trójwarstwowa struktura z górną warstwą o grubości 4,5 mm z dębu nadaje się również do układania na ogrzewaniu podłogowym, co stanowi kolejny warunek dla tego obiektu ", kontynuował Gschwendtner. Fazę na wszystkich krawędziach desek  podkreślają duże wymiary i optycznie powiększają przestrzeń.

Klasyczny dąb przechodzi ze schodów na pierwsze piętro i do salonu. Mniejszy wariant deski zastosowano w przypadku nieco mniejszych pomieszczeń - deska 1 lamelowe o szerokości 209 mm dąb Animoso. Pokoje dla dzieci z własną łazienką i przestrzennymi pomieszczeniami dla rodziców z balkonem z widokiem na katedrę w Kolonii przy dobrej pogodzie znajdują się na pierwszym piętrze. Ekstensywność i hojność idealnie pasują do koncepcji.