You are here: References / Störtebeker Elbphilharmonie, Germany

Störtebeker Elbphilharmonie

Reference information
Bridging the gap between Hanseatic tradition, a modern and urban brewing culture and the Nordic lifestyle, the design of the Störtebeker Elbphilharmonie dining establishment gives rise to an authentic feel-good atmosphere for all visitors to Hamburg’s new landmark. The interior designers from the design studio formwaende, who were responsible for the design concept and its realisation, chose to use oak planks by BOEN as the flooring for the over 1000 square metre area. Although the planks were laid in 2008, they had undergone an unusual transformation by the time the building opened in 2016. 

However, the long construction period of the Elbphilharmonie brought the interior designers crashing back down to earth several times despite their initial euphoria. And quite literally at that. Over the course of eight years, the completion date for the Elbphilharmonie was postponed time and again. During this time, numerous alterations to the design were made at once, and these also had an effect on the oak floor that comprises a large glued surface area. What in 2008 seemed to be best showcased with a natural wood colour, a honey-coloured brown, would end up inspiring guests some years later in a Nordic grey.
The color of the wood floor is back after several years: the floor was sanded first then sealed again using grey pigmented oil.

‘The oak floor made up of wide planks embodies this authenticity well and is beautifully long-lasting’, says Florian Kienast, CEO of Buero formwaende GmbH, outlining the reasons for his choice. ‘BOEN offered the perfect product for our approach and was an excellent partner even in the planning stages, from the first consultation to pattern selection and delivery’.

(Pictures: ©Störtebeker Elbphilharmonie GmbH)

Country: Germany
Type: Culture
Size: 1.000 m2

Similar References